EL PAISATGE

LA RUTA:

Fa anys que al nostre poble no s'hi disputaba una marxa d'aquestes característiques, l'any passat vam poder organitzar per primer cop aquest esdeveniment. Tot hi el mal temps que a primera hora ens va fer canviar una mica els plans i després d'una hora d'espera, vam aconseguir donar la sortida als 56 valents que van voler estar amb nosaltres aquell dia i no els va espantar la meteorologia.Sabem que el terreny que envolta el nostre poble, es pedregós, però a la vegada té un encant especial, degut a la seva situació, just en els limits de les muntanyes de Prades, que molt bé tots coneixem. La situació de la Riba, penjada sota del Puig d'en Marc, i envoltada per dos rius, el francolí i el Brugent li dóna un cert encant. Per a la practica de la bicicleta, és una zona ideal. Tenim moltes pujades i algunes d'elles son dures, tenim senderons per disfrutar del paisatge, senderons tecnics tan de baixada com de pujada, i una visió de la Conca de Barberà, Alt Camp i Camp de Tarragona espectacular desde dalt del Puig d'en Marc.

La ruta com molts deveu saber transcórrer pels municipis de Montral, Farena, Rojals, Pinatell i La Riba. En la zona de Montral, només hi arribem de passada, però podreu disfrutar del poble just a la sortida a la carretera desde la pista forestal.


Després d'una baixada enmig del bosc per una pista que al final es transforma en senederó baixareu cap al riu Brugent i arribareu al poble de Farena. Que tot hi ser un poble petit té un encant especial, degut a la situació però sobretot per les cases que totes mantenen els murs i parets de pedra.


L'últim dels municipis per on tindrem els privilegis de passar és el municipi de Rojals, un poblet petit però molt concurregut durant l'estiu tant per ciclistes, com caminadors, com motoristes o simplement gent que vé de visita amb el cotxe. 
Rojals és una pedania de Montblanc (Conca de Barberà), està situat a 979 metres d'altitud, a l'extrem nord-est de les Muntanyes de Prades. Des de l'església de Sant Salvador (origen s. XIII) podem gaudir de la vista panoràmica de la Conca fins als cims del Pirineu.


Rojals es troba documentat l'any 1151. Inicialment era municipi amb les masies dels Cogullons, la Bartra i el Pinetell de Rojals. L'any 1940 s'agregà a Montblanc. L'any 2004 hi havia censades 28 persones.

Finalment, i abans d'arribar a La Riba, passarem pel Pinatell, després de disfrutar d'una baixada igual de llarga que la pujada fins a Rojals i d'un senderó que ens acostarà al Pinatell. 

El Pinatell és la Portalada al massís de les Muntanyes de Prades, pel vessant de llevant, dóna la benvinguda als visitants que s'enfilen a l'altiplà per aquest cantó, regat pel riu Brugent, la seva vall esquitxada de les runes dels molins que el passat paperer de la vall ens ha deixat, passat heretat també pel poble veí de La Riba, on s'inicia la carretera secundària que ens porta fins al Pinatell i segueix cap a La Bartra i Farena, fins entroncar amb la carretera que puja d'Alcover a Mont-ral, i es dirigeix a Capafonts. Enrere en el temps han quedat els antics accessos, avui convertits en senderons de muntanya, alguns, com els que duen cap a Rojals i a Montblanc en una caminadeta de tres o quatre hores; o al Clot del Llop, les Tres Creus i tot i rodejant el Tossal fins a Prades.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada